Uldens fantastiske egenskaber er gået tabt for mange mennesker. Det moderne menneske er vant til at smide sit tøj til vask hver aften, og tage rent på hver morgen.
Uld har en naturlig selvrensende evne.
Det ved de fleste. At man kan gå mange dage, uger eller måneder i den samme uldundertrøje uden den lugter af sved, er derimod ikke særlig kendt. Det forudsætter at ulden er ubehandlet. Det vil sige at den ikke er ødelagt under behandlingen i industrien.
Uldtøj indeholder helt naturligt lanolin. Lanolin går i forbindelse med hudens fugtighed og salte (eller urin ) og forsæber. En kemisk proces der får svedlugten til at forsvinde. Ulden har brug for at blive luftet tit ( f.eks hænge over en stol om natten ) så er den frisk igen dagen efter.
Får du pletter på dit strikkede uld, så tør pletten med en fugtig klud (uden at gnubbe) eller skyl pletten under vandhanen og klem vandet ud med et håndklæde og læg dit strik til tørre.
Når man har vasket sit strik 5 gange bør man give uldtøjet en halv deciliter Lanolin Emulsion i sidste hold skyllevand, i håndvasken. Så er forsæbningsfunktionen igen i top. Brugsanvisningen er på flasken.
Uld og vand.
En ren uldvare kan opsuge væde op til 40% af sin egen vægt, uden at den føles våd eller ændrer egenskaber. Tilsvarende tal er for bomuld 6% og for kunststoffer 2%. Uldfiberen er omgivet af en vandtæt hinde, som kun tillader vandet at passere i form af damp. Fiberens indre består fortrinsvis af luftfyldte barkceller, som vandet optages i, under afgivelse af varme. Rå, ubehandlet uld lader imidlertid kun modstræbende vand trænge ind, idet det har et meget stort indhold af uldfedt – eller lanolin – som er et vandafvisende fedtstof, som anvendes i mange hudcremer og sæber.
Menneskets hud og hår.
Der vokser små uldhår overalt på menneskets legeme. Dette hårlag og overhuden er sammensat af tilsvarende stoffer, som findes hos fåret. Fårets talg, lanolinen, er ideel til hudcremer, som supplement til vor egen talgproduktion. Og ulden fungerer næsten som et ekstra hårlag på menneskets hud. I ulden kan sved og urin forbinde sig med lanolinen, hvorved der dannes vand og sæbe. Lanolinen kan endog erstattes af vor egen talg, som således kan forsæbe i ulden.
Hygiene.
Sæbe er som bekendt virksomt overfor bakterier. Citat fra tidligere professor i faget Hygiejne ved Århus Universitet, dr.med. Skuli W. Gudjonsson ”Man finder ikke noget renere end en gammel islandsk mand, som dør mæt af dage, efter ikke at være blevet vasket, siden jordemoderen hjalp ham til verdenen. Hvis han blot har fået lov til at beholde sit undertøj af ren uld.” Dette blev understreget ved hans forelæsninger i hygiejne for vordende sundhedsplejersker.
Hvad kan jeg hjælpe med?
Skriv dit navn, email og din besked, så vender jeg tilbage hurtigst muligt.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få
20% rabat og fri fragt
Tilbuddet gælder indtil 21. december 2019.
Når du har tilmeldt dig modtager du en email med en rabatkode som du kan anvende i hele perioden.